Laudamus Elektricitet - Vet du vad får göra själv?

Elektricitet - Vet du vad får göra själv?

Det är faktiskt förvånansvärt lite man får lov att göra i sitt eget hem när det gäller elinstallationer av olika slag. Har du koll på vad du får lov att göra?

  • Byta ut ojordade kontakter mot jordade? - Nej
  • Montera dimmerfunktion i strömbrytaren? - Nej
  • Sätta in golvvärme med 230 volt? - Nej
  • Sätta upp belysning utomhus? - Nej
  • Gräva ner en kabel i slang? - Nej

Det du får lov att göra är saker som att byta ut en lamphållare om den gått sönder, byta ut befintliga kontakter och strömbrytare mot samma typ och du får tillverka skarvsladdar. Du får även byta säkringar vid behov. I övrigt så behöver du hjälp av behörig elektriker som kan göra det åt dig. 

Vad kan hända?

För det första är det olagligt att utföra elinstallationer om man inte har rätt behörighet. Även mindre saker som byte av strömbrytare får endast göras om man gör det på ett fackmannamässigt sätt. Om man ändå gör det kan straffet bli böter, eller till och med fängelse.

För lokal elektriker i Mariestad - klicka här.

För det andra kan du utsätta både dig själv och andra för livsfara. Elektricitet kan döda och skulle du utföra ett eljobb och någon sedan avlider så har du ett liv på ditt samvete och kan bli dömd för vållande till annans död. 

Är du det minsta osäker på hur du ska göra, eller på vad du FÅR göra så är tipset alltid att kontakta en elektriker. De kan sitt jobb och du och din omgivning är trygg!

28 Sep 2021