Laudamus Får man göra vad man vill i lägenheten?

Får man göra vad man vill i lägenheten?

Har du äntligen fått din nya lägenhet? Grattis! Många som flyttar till en ny lya känner att de vill fixa lite och sätta sin egen prägel på den. Men får man verkligen det? Vi kollar på vad du får göra, och vad du ska tänka på när du vill göra om hemma i din hyreslägenhet. 

Måla & tapetsera

Det brukar vara väldigt fritt att måla och tapetsera sin lägenhet, särskilt om det inte är en nybyggd. Vissa hyresvärdar står för materialet och du får ett urval hos en lokal färghandlare. Andra vill att du står för den kostnaden själv. Tänk på att alltid fråga din hyresvärd, och att du har ett skriftligt svar på vad de anser att du får lov att göra. Har du inte detta kan du bli skyldig att återställa lägenheten i ursprungligt skick och det är ditt ord mot hyresvärden, som till och med kan sluta som ett civilrättsligt ärende. Läs mer om civilrätt: https://www.omcivilrätt.se.  

Reparera 

Det är långt ifrån alla som kan (eller bör) skruva i en skruv som har lossnat. Om du känner dig helt trygg med att laga en sak som gått sönder som exempelvis:

  • En lös skruv i dörrhandtaget
  • En list som lossnat
  • Silikontätningar som gått sönder
  • etc.

så kan du med fördel göra detta. Men tänk på att det kan finnas garantier på jobb som utförda av fackmän, och vissa detaljer behöver hyresvärden få reda på om det är ett genomgående fel på flera lägenheter. Även här råder vi dig att prata med din hyresvärd för att låta dem avgöra vad de tycker att du kan/inte kan göra hemma. 

Bygga om eller bygga till

Nej, du får aldrig lov att utföra ändringar på en lägenhets utformning. Att ta ned vägar, flytta väggar eller sätta upp nya väggar är i regel förbjudet. Det handlar om säkerhet vid brand, försäkringar och också ansvarsfråga om det skulle hända något som leder till skada på huset eller en person. 

17 May 2020