Laudamus När ska man ge barn tandvård

När ska man ge barn tandvård

Tips på bra tandvård:

## INVALID RSS URL: https://n.nu/rss.php?language=svenska&show=all&items=7&sortby=linkregtime&owner=3786&category=12&anchor=domain ##

Tandvård

Ett nyfött barn har ju inga tänder men man bör tänka tidigt på hur man tar hand om dess munhygien. Under amning så kanske man inte upplever att det finns anledning att göra rent i munnen men så snart som andra typer av mat introduceras så kan det vara läge att tänka på tandvård för det lilla barnet. Det hela börjar i hemmet och man måste inte alls springa till tandläkaren innan det ens finns några tänder att beskåda. Om man inte vet vad som bör göras så kan man dock rådgöra med en tandläkare eller tandhygienist för att få tips om hur man gör rent i en mun som ännu inte har några tänder. På SiteArtMag kan du läsa mer i ämnet.

Tandvård i hemmet

Tandvård i hemmet går ut på flera saker. Dels så ska man tänka på att vara ett bra exempel på hur man sköter sin munhygien. Det lilla barnet kommer att se om Mamma och Pappa samt äldre syskon tar hand om sina tänder. Om det är rutin att borsta morgon och kväll så kommer lillebror eller lillasyster också snart att vilja ha sin egen tandborste. För en bebis så kan man göra rent genom att torka bort beläggning då och då men det här är egentligen inte nödvändigt då barnet inte har börjat äta söta saker. Dessutom så ska man vara lite försiktig med att introducera fluorprodukter för det lilla barnet då dessa kan vara skadliga. Med tanke på detta så ska man rådgöra med en tandläkare för barn om hur och när man ska börja ta hand om sitt barns tandhygien. Låt alltså bli att stoppa vuxentandkräm i ditt barns mun!

Första tandläkarbesöket

Det första tandläkarbesöket är viktigt och inte något som man bör boka för att barnet har ont. Om barnet redan har hål i tänderna så har man inte kommit i rätt tid. Det gäller nämligen att komma i förebyggande syfte. Dels för att barnet ska känna tillit och inte vara rädd för tandläkarbesök och dels för att man kan behöva råd omkring hur man ska sköta barnets munhygien. När man kan komma till tandläkaren i lugn och ro och mest öva på att bli undersökt så är det positivt för barnets utveckling. Därför kan man boka in det första tandläkarbesöket på ett tidigt stadium då det kanske bara finns några få tänder att beskåda i munnen. Barnet får en liten present och upplever att det är helt okej att bli undersökt i munnen och att sitta i en tandläkarstol.

En hälsosam livsstil

Munhälsa handlar också om hur man lever. Idag konsumerar vi alldeles för mycket socker vilket är ett problem. Om man kan utesluta maten som är full av vitt socker så har man gjort sitt barn en stor tjänst. Det finns faktiskt barn som växer upp utan att äta godis och andra produkter som har det vita sockret. Det finns alternativ och om man aldrig vänjer ett barn vid den söta sockersmaken så kommer frukt och andra naturliga söta alternativ att vara alldeles tillräckligt som mellanmål och snack.

5 Nov 2013