Laudamus Vill du bli en bartender?

Vill du bli en bartender?

Bartenderutbildning Malmö

Det är skillnad på en okej bartender av standardmått och en riktigt bra bartender. Man kan faktiskt ha gått på världens bästa bartenderutbildning och ändå vara en medioker bartender. Man kan också vara självlärd och vara en bartender utöver det vanliga, en bartender som det talas om och som höjer nivån på hela baren. Som restaurangägare vill jag poängtera att personligheten är något av det viktigaste hos en bra bartender. Du måste komma ur ditt skal, le, flirta, skratta och ha roligt på jobbet. Du måste även kunna känna in och “se” kunderna, hela tiden! Detta kräver att du har både ögon i nacken och en intuitiv förmåga utöver det vanliga. Att kunna läsa av kunden är nämligen helt avgörande. Lyckas du med det kan du fixa en oförglömlig drinkupplevelse och du kan även räkna med att kunden berättar om det och kommer tillbaka till din bar igen och igen.

Behind Bar Academys Instagramflöde

Läs mer om Behind Bar Academy och deras kurser här.

Målet är att sälja drinkar

Själva säljbiten i bartenderyrket är troligen det första du kommer få lära dig på din bartenderutbildning. Detta är själva grunden i jobbet. Är man en ung bartender som precis kommit ut i branschen så är man ofta inställd på att ha roligt på jobbet. Detta är bra och bidrar till en positiv atmosfär men man får aldrig glömma det främsta skälet till att man är där - nämligen kunderna. Jag har varit med om unga bartenders som är både nonchalanta och försiktiga i sin försäljningstaktik. Oavsett hur goda drinkar de blandar så blir dessa aldrig långvariga i min bar. Något jag alltid försöker pränta in i nya bartenders är följande: Kunden är där för att: spendera pengar, bli full och ha en rolig kväll. Du som bartender är där för att göra detta så enkelt som möjligt för kunden - hela tiden.

Viktigaste egenskaper

Som jag tidigare nämnt så är charm, personlighet, intuition och förmåga att sälja drinkar genom dessa egenskaper avgörande i bartenderyrket. Andra saker som krävs är snabbhet och en mycket god simultankapacitet. När baren är full behöver du ha koll på varje ny kund. Du ska kunna tappa upp en öl och ta en ny beställning samtidigt. Du ska kunna ta betalt av en kund medan du tar nästa beställning. Likaså ska du kunna göra allt detta med ett trevligt bemötande och gärna ett leende på läpparna.

16 Jun 2014